Пиріг із полуницею – це дуже ароматна й апетитна випічка.
Він виходить неймовірно смачним незалежно від того, яке саме тісто використовувалося для його приготування. А соковита полунична начинка, своєю чергою, чудово поєднується зі сметаною, йогуртом, сиром, різними кремами та з багатьма іншими ягодами або фруктами.
Полуничний пиріг
- Борошно пшеничне - 250 г
 - Масло вершкове - 50 г
 - Олія - 50 г
 - Молоко - 150 мл.
 - Цукор - 170 г
 - Ванільний цукор - 1 пакетик
 - Розпушувач тіста - 0,5 пакетика
 - Яйце - 2 шт.
 - Полуниця - 500 г
 - Kокосова стружка - 4 ст. л.
 - Цукрова пудра - 3 ст. л.
 
Збити яйця з цукром до білого. 300 грамів полуниці порізати на половинки і засипати 2 столовими ложками кокоса.
У збиті яйця додати розтоплене вершкове масло, олію та влити молоко. Розмішати.
Додати борошно і розпушувач. Усе добре розмішати і вилити в форму діаметром 26 сантиметрів, змащену маслом.
Зверху викласти половинки полуниці й посипати кокосом. Відправити у духовку на 45 хвилин і випікати за температури 180°С.
Остиглий пиріг зверху прикрасити рештою полуниці, порізаної навпіл. Полити її цукровою пудрою, змішаною з ложкою води, або посипати цукровою пудрою.
Полуничний пиріг із вершковим сиром
Для тіста
- Борошно пшеничне - 280 г
 - Цукор - 3/4 ст.
 - Масло вершкове - 110 г
 - Сода - 0,5 ч. л.
 - Розпушувач тіста - 0,5 ч. л.
 - Сіль - 1/4 ч. л.
 - Сметана (20-25% жирності) - 150 г
 - Яйце куряче - 1 шт.
 - Ванілін - дрібка
 
Для сирного прошарку
- Яйце куряче - 1 шт.
 - Цукор - 1/4 ст.
 - Сир вершковий - 230 г
 
Для полуничного прошарку
- Цукор - 3 ст. л.
 - Полуниця свіжа - 1,5 ст.
 - Вода - 3 ч. л.
 - Крохмаль кукурудзяний - 2 ч. л.
 
Для змащування форми
- Олія - 1 ч. л.
 
Полуницю вимити, порізати на шматочки (якщо велика). Додати до неї цукор і покласти на вогонь.
Окремо у мисці змішати крохмаль і воду.
Коли полуниця пустить сік (після закипання варити на невеликому вогні близько 5 хвилин), додати крохмаль і варити на повільному вогні.
Акуратно помішуючи, довести масу до загустіння (варити приблизно 2 хвилини). Полуничну суміш зняти з вогню, дати їй охолонути.